domingo, 30 de noviembre de 2014

LA LLENGUA I LES TIC

Hellow TILCers!

En aquest tema ens hem apropat a la nostra llengua vehicular, el català, a través de diversos diccionaris on-line, que no solament ens apropen a l'idioma des d'un punt de vista lèxic, sinó també enciclopèdic i fonètic-fonològic. Uns exemples, entre uns altres, sobre aquestes útils eines són:
- El diccionari de la Llengua Catalana
- El diccionari català-valencià-balear
- EL OPTIMOT
- Diccionari de l'Enciclopèdia Catalana

Alguna volta t'has preguntat com es regula la relació interpersonal en internet?
Ho sé, jo tampoc :P, no obstant aquest és un aspecte que es defineix molt bé en el següent article del que, per facilitar-vos el camí, faré un breu resum (no obstant això si voleu veure l'article podeu punxar ací).

Aquest tema està relacionat amb el concepte de 'netiqueta'. La netiqueta (l’etiqueta de la xarxa) està constituïda per un conjunt de regles o normes que intenten resoldre qualsevol problema comunicatiu i vetllen per una bona «qualitat» en les interaccions que es donen a Internet. Les normes de la netiqueta es poden classificar en funció de l’àmbit que afecten.

Les normes que veurem en aquest article poden servir de guia per als lectors que tot just comencen a endinsar-se en l’ús dels nous sistemes de comunicació media da per ordinador (d’ara endavant, CMO), però també per als usuaris experimentats que mai no hagin tingut en compte que la comunicació a la xarxa. 
Les normes es divideixen en:

Regles de cortesia:
1. Rrespecteu la imatge de l’interlocutor.
2. No violeu l’espai dels altres usuaris.
3. Respecteu el temps dels altres.
4. Adeqüeu els enunciats al context.

Principis de cooperació:
5. Màxima de relació. Sigueu pertinents.
6. Màxima de quantitat. Sigueu breus.
7.  Màxima de modalitat. Sigueu clars.

Normes d'estil:
8. Ús d’emoticones. (Sí, perfí una cosa interessant XD, és conya)
9. Estalvi de recursos tipogràfics.
10. Tema del correu electrònic o subject.

Malgrat l'eficàcia que pot suposar el seguir aquestes normes, tot dependrà de la nostra bona voluntat o no el posar-les en pràctica.

Finalment aquest preciós núvol de paraules que finalitza aquesta entrada ha estat realitzat amb el programa Wordle. El seu ús és molt intuïtiu, però requereix el java instal·lat i actualitzat i algun altre programa de captura d'imatges ja  que no permet guardar-nos la imatge directament. Em reitero, no és gens complicat i pot donar un aspecte molt estètic al nostre blog. El meu ho he realitzat mitjançant la cerca del terme "multimèdia" en l'enciclopèdia Catalana. Les paraules grans són les que més es repeteixen en el text, així que aconsello que si ho feu a partir de definicions de diccionaris o enciclopèdies ometeu el típic "dít".


Espero que us hagi agradat aquesta entrada i us semble interessant. Per a qualsevol suggeriment o comentari, pots "postarme" ací baix quan vulguis ;)

Una salutació! 
Fins a una altra!



No hay comentarios:

Publicar un comentario